October 30, 2007
Sawai and Mitake (October 31st)
Autumn color beside the Tama river near the Sake brewery at Sawai.
沢井の小澤酒造付近にて。紅葉もすこしづつはじまってきています。
Today I went to Sawai and walked down by the Tama river to Mitake sta. First I stopped by the Ozawa Sake brewery and tasted some Sake with Tofu made at the Tofu restaurant in the neighborhood. Then I headed to Mitake sta. walking down beside the river. Autumn color was just starting, but I saw many persimmon and Yuzu citron trees with lots of fruits here and there. Near Mitake sta. I had lunch at the old Soba noodle shop. Then I was going to go to Mt. Mitake, but the top of the mountain was covered with clouds, so I decided to just hang around near the station, and had another lunch at the Ramen shop across the station!
御嶽駅周辺の多摩川沿いを散策に行ってきました。まずは沢井の小澤酒造で、新酒の原酒をいただきました。ちらほらですが、紅葉もはじまってきています。今日のお目当ての玉川屋さんでとろろそばをいただいた後、御岳山へ行く予定でしたが、頂上付近が雲で覆われていたので、結局、御嶽駅周辺をぶらぶらしてから、東峯園さんで手打ちラーメンをいただいて、120%満腹になって帰途につきました。
Autumn color.
Rubus buergeri (Fuyu Ichigo)
フユイチゴがもう実っています。小さくて摘み集めるのが面倒ですが、ジャムにしてバニラアイスクリームに添えるととってもおいしいです。
Maple leaves were starting to change their colors.
モミジも紅葉を始めました。
Tasting Sake at Ozawa brewery.
今日、試飲したのは、このシーズンの新酒の原酒。度数は強いですが、旨みの後にくる濃厚な甘みがお隣のままごと屋の木綿豆腐を使った冷奴と好相性です。
This Tofu tasted pretty good...rich with Soy beans flavor.
豆腐の断面から、この豆腐の大豆感全開なのが分かっていただけるでしょうか。
Yuzu citron. Most of the family yards around this area have this kind of citrus trees.
この辺のお庭では、柚子を植えていない家はないって言うくらいたくさん見られます。
Persimmons.
柿を育てている所も多いです。
"Tamagawaya". The old Soba shop near Mitake sta.
萱葺き屋根が素敵な手打ちそばの玉川屋。
Nice and shiny brown woods inside of the restaurant.
飴色に輝く室内の建材も美しいです。
Even from the ceiling and lighting of the shop I could feel the history of this shop.
味わいのある天井と灯り。
The Soba noodles didn't look much, but it was plenty enough.
量が少ないかと思ったのですが、どうしてどうして、食べ終わる頃には満腹になりました。
Thicker noodles, which was boiled with leaving the stiffness nicely.
硬めに茹で上げられた太目の麺。角がカッキリ出ています。
Ramen shop in front of Mitake sta.
御嶽駅すぐそばの東峯園。
This Ramen noodles were handmade. It is so tasty with clear soup and it costs only 450 yen.
手打ちの麺がうまいです。澄んだやさしい味のスープも、登山客には人気のようです。これで450円というのも何て良心的なんでしょう!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment